• Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

 • Transport oplossingen - Detail: Productlift

  Transport oplossingen - Detail: Productlift

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

 • Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

  Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

  Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

 • Transport oplossingen - Detail: Productliften

  Transport oplossingen - Detail: Productliften

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

  Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

 • Transport oplossingen - Detail: Transportbanen

  Transport oplossingen - Detail: Transportbanen


Nedpack onderzoekt inzet drones voor palletiseren

Nedpack heeft een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om drones in te zetten voor het palletiseren van producten. Met behulp van deze vliegende robots kunnen fabrikanten van consumentenproducten een zeer compact, flexibel en schaalbaar palletiseerproces inrichten. Met deze ontwikkeling gaat Nedpack verder op de weg die eerder is ingeslagen door onder meer Amazon.com.

 

Webwinkel Amazon.com en pakketvervoerders UPS en DHL hebben aangekondigd drones te willen inzetten voor de distributie van pakketten naar consumenten. Deze onbemande vliegtuigjes moeten de problematiek rondom de kostbare laatste kilometers in de verzending van internetorders naar consumenten oplossen. Youtube toont inmiddels videos van de eerste testvluchten van drones die een pakket binnen in een distributiecentrum oppikken en daarmee naar buiten  richting woonwijken vliegen.

 

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Na het gebruik van drones voor externe logistieke processen is het gebruik voor interne logistieke processen de volgende stap. Nedpack heeft een onderzoek opgestart naar de mogelijkheden daartoe. Daarbij denkt de producent van componenten voor material handling systemen in eerste instantie aan het palletiseren van producten. Vanwege de beperkingen op het gebied van capaciteit en ergonomie is het inzetten van mensen voor het stapelen van producten op pallets voor de meeste fabrikanten van fast moving consumer goods allang geen optie meer. Met drones kunnen zij het palletiseerproces volledig automatiseren met behoud van de flexibilteit een schaalbaarheid die zo kenmerkend is voor de inzet van mensen.

 

Drones in- en uitschakelen

Palletiseren met drones heeft als groot voordeel dat het proces op elk moment kan worden heringericht zonder machines te verplaatsen of aan te passen. Het enige dat nodig is, is het veranderen van de coördinaten in de software die drones aanstuurt. Een ander voordeel is dat de capaciteit eenvoudig vergroot of verkleind kan worden door extra drones in- of uit te schakelen. Het is zelfs mogelijk om met één drone meerdere eindverpakkingslijnen te bedienen.

De grootste beperking is op vooralsnog het gewicht dat een drone aankan. Op dit moment wordt geëxperimenteerd met drones die producten van 2,3 kilogram kunnen tillen. De technologie ontwikkelt zich echter zo snel, dat binnen afzienbare tijd gewichten tot 10,0 kilogram tot de mogelijkheden behoren.

 

Korte terugverdientijd

Nedpack verwacht niet dat palletiseren met drones voor elke fabrikant van consumentenproducten de ideale oplossing zal zijn. Het bedrijf blijft zich daarom ook richten op de Highrunner mk7, de innovatieve, supersnelle en flexibele palletiseermachine die onlangs is geïntroduceerd. Voor gestandaardiseerde processen waarin hoge eisen worden gesteld aan de capaciteit en de kwaliteit van de stapeling, blijft deze machine vooralsnog de beste oplossing. Dankzij het modulaire ontwerp zijn de kosten voor aanschaf, installatie, gebruik en onderhoud van deze machine bijzonder laag, waardoor een investering in de Highrunner zich in korte tijd terugverdient.