• Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

 • Transport oplossingen - Detail: Productlift

  Transport oplossingen - Detail: Productlift

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

 • Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

  Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

  Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

 • Transport oplossingen - Detail: Productliften

  Transport oplossingen - Detail: Productliften

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

  Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

 • Transport oplossingen - Detail: Transportbanen

  Transport oplossingen - Detail: Transportbanen


Nedpack Harderwijk biedt service, onderhoud én machines

 

Nedpack in Harderwijk is gespecialiseerd in vier P’s: palletisers, product elevatoren, product handling en professionele service en onderhoudsactiveiten. “Eigenlijk zijn onze machinebouwactiveiten ontstaan uit die laatste tak’’, vertelt Arjan Kruidhof, actief in de verkoop van de eindverpakkingslijnen.

De service en onderhoudsactiviteiten zijn ondergebracht in de divisie Nedpack Diensten. “Vaak zijn het onderhoudscontracten die aan de basis liggen van onze werkzaamheden.’’ Nedpack voorziet in service en onderhoud van alle merken eindverpakkingsmachines en -lijnen. “Een klant voor service en onderhoud heeft lang niet altijd een machine van ons staan, maar schakelt ons in. Bijvoorbeeld omdat de oorspronkelijke fabrikant niet meer bestaat, geen vertegenwoordiging in Nederland heeft of niet beschikt over een eigen onderhoudsdienst’’, licht Kruidhof toe.

 

Onderhoud

“Het onderhoud begint met een inspectie van de lijn.” Op basis daarvan wordt een feitenrapport gemaakt. In overleg met de klant wordt bepaald, wat wel en niet direct noodzakelijk is voor het behoud van de productiecapaciteit. “Sommige dingen kunnen nog wel even worden uitgesteld, andere dingen moeten direct worden gedaan om te voorkomen dat een machine stilvalt’’, legt Kruidhof uit.

Vaak wordt het onderhoud uitgevoerd met eigen monteurs. “We hebben daarnaast een netwerk van deskundige mensen waarop we een beroep kunnen doen wanneer veel werkzaamheden samenvallen of bij grotere projecten. “Het verplaatsen van een verpakkingslijn in een zo kort mogelijke tijd bijvoorbeeld. Doordat wij zoveel kennis en ervaring hebben van de machine, is dat voor ons vaak makkelijker en sneller te realiseren dan voor een technische dienst van de onderneming.’’

 

Machines

Uit de service en onderhoudsactiviteiten en de achtergrond van medewerkers is jaren geleden de machinebouw ontstaan. Nedpack ontwerpt en bouwt verpakkingslijnen, productliften en beschermende hekwerken. “Onze mensen hadden vanuit hun ervaring in het onderhoud innovatieve ideeën over hoe een machine eruit moet zien. Die innovaties zijn vormgegeven in onze eigen machines.’’ Basis van het ontwerp is dat het een flexibele en onderhoudsvriendelijke machine is, waarbij alle onderdelen makkelijk toegankelijk zijn.

“Het ontwerp van onze palletiser bijvoorbeeld is volledig gericht op servicevriendelijkheid’’, aldus Kruidhof. In de palletiser zit gepatenteerde kennis. “Wij proberen waar mogelijk onze unieke expertise vast te leggen. Dat heeft volgens ons meerwaarde voor de klant.’’ Zo hebben de eigen kennis en ervaring geleid tot een gepatenteerd formatiesysteem. “Met dit systeem kan het stapelpatroon van de machine door de bediener eenvoudig worden aangemaakt of gewijzigd op het bedieningsdisplay. Nieuwe en andere formaten van doosjes leiden zo niet tot een mechanische of programmatische ombouw van de machine”, legt Kruidhof uit. “Overal waar wij meerwaarde realiseren door onze kennis, proberen we die ook af te schermen. We willen namelijk specialist zijn en blijven. Daarmee versterken we onze marktpositie.”

De verpakkingsmachines van Nedpack zijn geschikt voor handling van dozen, trays en kratten. “Onze machines staan met name bij voedingsmiddelenbedrijven en de laatste tijd ook steeds vaker bij petfoodfabrikanten. Binnen die branche staan er machines van ons in Nederland en België ” Onlangs installeerde Nedpack nog  drie nieuwe verpakkingslijnen bij een Nederlandse petfoodproducent voor de verwerking van trays met cups. Maar ook in het buitenland is steeds meer vraag naar de kennis en expertise van Nedpack. “Recent hebben we in Oost-Europa ook nog twee lijnen geïnstalleerd in een petfoodbedrijf.”

 

Samenwerking

De palletiser vormt het hart van de verpakkingslijn en wordt altijd door de Harderwijkse machinefabriek zelf vervaardigd. De overige onderdelen in een verpakkingslijn, zoals rollenbanen en elevatoren, kunnen ook van ander fabrikaat zijn. “Daarvoor zoeken we in voornamelijk de samenwerking met collega-fabrikanten. Maar als de klant wil dat de hele lijn door ons wordt gemaakt, dan kunnen we dat.”

Ook als de klant zowel een dozen- als een zakgoedlijn wil, wordt samenwerking gezocht met collega’s. “Zoals bij dat Oost-Europese bedrijf, die hebben twee dozenlijnen van ons en twee zakgoedlijnen van een Nederlandse collega. We proberen in zo’n project gezamenlijk op te trekken en zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.’’ Dat leidde er in dit geval toe dat het pallettransportsysteem n de verpakkingslijn werd geleverd door de collega, maar dat het beveiligingshekwerk rondom de vier verpakkingslijnen uit Harderwijk komt. “In de machinebouw is het gebruikelijk dat machines van afscherming worden voorzien. Wij hebben destijds een eigen, flexibele machineafscherming ontwikkeld. Voor machinebouwers is het interessant omdat ze het zelf,heel eenvoudig op maat kunnen maken. Het is een eigen product in ons pakket dat aan heel veel machinebouwers geleverd wordt. We kunnen het leveren in een standaard kleur, maar bijvoorbeeld ook in de huisstijlkleur van de klant.”

 

Kennis

Nedpack beschikt over een eigen engineeringsafdeling, zowel voor het mechanische, als voor het elektrische en besturingstechnische deel van de machines. “We doen echt veel aan doorontwikkeling van onze bestaande machines’’, aldus Kruidhof. Zo heeft de productlift onlangs een metamorfose ondergaan. “De kennis en ervaring die we met de eerste machines hebben opgedaan, hebben we gebruikt om de machine te verbeteren en te moderniseren. We verkopen ze zelfs aan Italiaanse en Spaanse machinbouwers. Landen van waaruit normaal vooral geëxporteerd wordt in plaats van geïmporteerd” Ook bij die doorontwikkelingen heeft Nedpack veel voordeel van de divisie Service en onderhoud. “Zij zijn onze ogen en oren in de praktijk. Weten waar ze zelf tegenaan lopen in het onderhoud, maar horen ook de opmerkingen van de gebruikers. Daar doen wij ons voordeel mee in het optimaliseren van onze machines.”

 

Robot

In de levensmiddelenindustrie heeft ook de robot zijn intrede gedaan. “Daarvoor hebben we de OEM-palletiser ontwikkeld, speciaal voor machinebouwers die daarmee de mogelijkheid hebben, een betrouwbare robot zelf te willen integreren in de lijn.” De OEM-palletiser is voorzien van een standaard robotbesturing. “De machinebouwer kan er vervolgens zelf een maatwerk besturing van maken, waarbij allerlei functies geïntegreerd kunnen worden.” Een belangrijk voordeel van een palletiser ten opzichte van een robot is dat het product altijd ondersteund blijft en dat door het ontbreken van een grijperkop ook nieuwe productmaten gehandled kunnen worden. “Voor veel fabrikanten is dat van doorslaggevende betekenis. De palletiser behoudt daarmee unieke eigenschappen ten opzichte van een knikarmrobot’’, zo stelt Kruidhof.