• Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

 • Transport oplossingen - Detail: Productlift

  Transport oplossingen - Detail: Productlift

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

 • Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

  Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

  Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

 • Transport oplossingen - Detail: Productliften

  Transport oplossingen - Detail: Productliften

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

  Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

 • Transport oplossingen - Detail: Transportbanen

  Transport oplossingen - Detail: Transportbanen


Banketbakkerij Wouter de Graaf installeert compacte palletiseermachine

 

Palletiseren en wikkelen op de vierkante meter

 

Banketbakkerij Wouter de Graaf gebruikt sinds dit najaar een nieuwe palletiseermachine waarin ook een wikkelmachine is geïntegreerd. Dankzij dit innovatieve ontwerp, gemaakt en gerealiseerd door Nedpack, beschikt het bedrijf over een erg compacte oplossing. Dat was ook nodig, gezien de beschikbare ruimte in de banketbakkerij in Spakenburg. “Dankzij deze oplossing besparen we anderhalve FTE”, vertelt operationeel directeur Janwim van den Hoogen van Wouter de Graaf.

 

Banketbakkerij Wouter de Graaf beschikt in Spakenburg over een moderne productielocatie. De weinige beschikbare ruimte op deze locatie vroeg om een creatieve oplossing voor het palletiseren en wikkelen van bake-off producten. Die oplossing is ontwikkeld en geleverd door Nedpack. Het uitgangspunt: zoveel mogelijk functies in één machine integreren.

Het proces in de banketbakkerij start als de dozen met bake-off producten, voornamelijk gevulde koeken die nog afgebakken moeten worden, uit de dozensluitmachine komen. Middels een continulift, de PRORUNNER mk5 van Nedpack, worden de dozen omhoog gebracht. Daar worden de dozen overgenomen door een rollenbaan die ze naar de palletiseermachine brengt. Deze machine, de LOWRUNNER mk1 van Nedpack, formeert de dozen tot een rij die vervolgens in één keer op een pallet wordt geschoven. “Voorheen was het palletiseren nog handwerk. Door dat nu te mechaniseren, besparen we anderhalve FTE”, vertelt Janwim van den Hoogen, operationeel directeur van Banketbakkerij Wouter de Graaf.

 

Geïntegreerde wikkelmachine

Bijzonder is dat de pallet nog tijdens het palletiseren met folie wordt omwikkeld. Daartoe is op de stapelplek van de palletiseermachine een wikkelmachine geïntegreerd.

De reden voor deze constructie is het gehanteerde stapelpatroon van de dozen. Die dozen worden namelijk niet in verband, maar direct op elkaar gestapeld. Het gevolg is een instabiele pallet van twaalf dozen hoog. Om deze pallet zonder kans op schade te kunnen transporteren, is direct wikkelen dus noodzakelijk. “Voorheen gebeurde het wikkelen op een andere plek. Onze mensen hoeven nu niet eerst met die pallet te slepen”, aldus Van den Hoogen.

Het wikkelen vindt plaats in drie fases. Na elke vier lagen doet de wikkelmachine alvast een deel van zijn werk.

 

Aanvoer lege pallets

Opvallend kenmerk van het ontwerp is de plek van de formeerbaan, die hoger is dan gebruikelijk bij de LOWRUNNER mk1. De formeerbaan is de plek waar de dozen tot een aangesloten rij op een formeerplaat worden gepositioneerd. Deze formeerplaat wordt vervolgens naar de naastgelegen stapelplek gebracht, waar de dozen in één beweging op de pallet belanden. De PRORUNNER mk5 maakt het mogelijk om de dozen op een snelle en compacte manier op de juiste hoogte aan te voeren.

Dat de formeerbaan omhoog is gebracht, heeft één belangrijke reden: de bufferlocatie voor lege pallets. Die bevindt zich nu onder de formeerbaan. De formeerplaat die gebruikt wordt voor het palletiseren van de dozen, wordt in deze machine ook gebruikt om een nieuwe pallet te plaatsen. Als een pallet vol is en een nieuwe nodig is, pakt de formeerplaat tegelijk met de volgende rij dozen een nieuwe pallet van de stapel. Het plaatsen van nieuwe pallets en het stapelen van de eerste rij dozen is dus tot één enkele handeling teruggebracht.

 

Dozen keren

Voordat de dozen de palletiseermachine bereiken, wordt de helft eerst nog eens gekeerd. Als de dozen de dozensluitmachine verlaten, bevindt het barcodelabel zich immers altijd aan dezelfde kant van de doos. Door de helft van de dozen eerst te keren kunnen ze met het barcodelabel aan de buitenkant op de pallet worden geplaatst.

De nieuwe palletiseermachine van Wouter de Graaf kan zo’n 320 dozen per uur verwerken. De capaciteit van de LOWRUNNER mk1 ligt in principe op 500 dozen per uur, maar door de randvoorwaarden als gevolg van de beschikbare ruimte wordt die capaciteit in Spakenburg niet gehaald.

De installatie van het palletiseersysteem verliep onder tijdsdruk. Wouter de Graaf wilde de machine nog voor de start van het hoogseizoen half september in gebruik nemen. Dat is gelukt. Over de dienstverlening van Nedpack was Van den Hoogen dan ook uiterst tevreden. “Veel leveranciers schuiven een machine achter de deur en zijn dan na een paar dagen weer vertrokken. De mensen van Nedpack bleven net zo lang tot ze zeker wisten dat de machine functioneerde zoals de bedoeling was.”

 

Meer over Wouter de Graaf

Wouter de Graaf produceert en levert sinds 1990 zowel zoete als hartige snacks en is daarnaast gespecialiseerd in bake-off producten. Kwaliteit en aandacht voor de ambachtelijke producten staan bij het bedrijf hoog in het vaandel. Vanuit Spakenburg bedient Wouter de Graaf ambachtelijke bakkers, horecaondernemers en retailers in heel Nederland. Op het gebied van bake-off producten is Wouter de Graaf zelfs marktleider.Het productieproces van Wouter de Graaf is modern en vooruitstrevend. Sinds 2005 beschikt het bedrijf bijvoorbeeld over een geautomatiseerde productielijn voor ambachtelijke appeltaarten moet onder meer een vriestoren. Op het gebied van verpakkingen levert Wouter de Graaf maatwerk. Alle producten kunnen worden geleverd in de verpakking van de klant. Kijk voor meer informatie op www.wouterdegraaf.nl.