• Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

 • Transport oplossingen - Detail: Productlift

  Transport oplossingen - Detail: Productlift

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

 • Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

  Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

  Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

 • Transport oplossingen - Detail: Productliften

  Transport oplossingen - Detail: Productliften

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

  Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

 • Transport oplossingen - Detail: Transportbanen

  Transport oplossingen - Detail: Transportbanen


Aardappelverwerker kiest voor robuuste en stabiele machine van Nedpack

 

 

Eurofreez breidt uit met extra palletiseermachine

 

Eurofreez heeft in zijn productielocatie in Proven een nieuwe palletiseermachine geïnstalleerd. Het Belgische aardappelverwerkingsbedrijf heeft de machine aangeschaft als onderdeel van een nieuwe verpakkingslijn voor diepgevroren aardappelproducten. Eurofreez is vooral te spreken over de robuustheid van de Highrunner mk2, die is ontwikkeld en gebouwd door Nedpack. “Deze machine is minder storingsgevoelig dan onze bestaande palletiseermachine”, vertelt adjunct-hoofd technische dienst Wouter Sarrazyn van Eurofreez, dat onderdeel is van Aviko.

 

Eurofreez verwerkt via de nieuwe verpakkingslijn zo’n drie ton aan diepgevroren aardappelproducten per uur. De producten worden gestapeld op pallets met een gewicht dat varieert van 300 tot 800 kilogram. Het stapelen van de producten op pallets gebeurt sinds september 2011 met een palletiseermachine van Nedpack, specialist in het ontwikkelen en bouwen van palletiseersystemen.

Eén van de belangrijkste redenen om voor Nedpack te kiezen is de robuustheid van de oplossing. De verpakkingslijn staat in een geconditioneerde ruimte met een temperatuur van maximaal 5 °C, waar vocht en dus ook roest op de loer liggen. “We waren al bekend met Nedpack, en hoorden van ons moederbedrijf Aviko goede verhalen over hun oplossingen. Daarom hebben we gekozen voor hun palletiseermachine”, vertelt Wouter Sarrazyn, adjunct-hoofd technische dienst bij Eurofreez.

 

Nauwkeuriger formeren

De machine in kwestie is een Highrunner mk2. Kenmerk van deze machine is dat de producten op hoogte worden aangevoerd en tot een palletlaag geformeerd, waarna een complete laag in één keer op een pallet wordt geschoven. Zodra de laag op de pallet ligt, laat de machine de pallet iets zakken zodat de volgende laag kan worden geplaatst. Het zijn dus niet de producten die op en neer bewegen, maar de pallet. Dat scheelt tijd en leidt tot een verwerkingscapaciteit van zo’n 1.000 dozen per uur, ruim voldoende voor de verpakkingslijn van Eurofreez.

De wijze waarop lagen worden geformeerd, is uniek bij de palletiseermachines van Nedpack. Een speciale schuif duwt de producten tot op de millimeter nauwkeurig op hun plek. De meeste machines gebruiken geen schuif, maar laten simpelweg de transportbanden waarop de producten zich bevinden, op het juiste moment stoppen. Dat leidt tot een minder nauwkeurige positionering omdat producten doorslippen of omdat na verloop van tijd rek in de transportbanden of -riemen ontstaat.

 

Upgrade bestaande machine

Om de Highrunner mk2 bij Eurofreez te kunnen installeren, diende eerst een andere palletiseermachine te worden verplaatst. Deze twee jaar oude machine is één meter opgeschoven, net genoeg om ruimte te maken voor de aanvoerband naar de nieuwe machine. Deze klus is geklaard door Nedpack Diensten, het onafhankelijke service- en onderhoudsbedrijf van Nedpack dat tegelijkertijd voor een upgrade van deze machine van andere makelij heeft gezorgd. “Het complete project is gefaseerd uitgevoerd. De productie ging immers gewoon door”, vertelt Sarrazyn.

De pallets van beide palletiseermachines komen uiteindelijk weer samen op één enkele rollenbaan. In deze rollenbaan bevindt zich een automatische wikkelaar, die alle pallets zekert met een sterke laag folie.

 

Minder storingsgevoelig

Drie maanden na de ingebruikname is Eurofreez uiterst tevreden over het project. “We hebben even aan de nieuwe palletiseermachine moeten wennen omdat die anders werkt dan onze bestaande machine. De machine van Nedpack is echter degelijker en minder storingsgevoelig. Problemen hebben we nog niet gehad”, vertelt Sarrazyn, die ook positief is over Nedpack Diensten. “Het is goed samenwerken met de mensen van Nedpack.”

 

Meer over Eurofreez

Eurofreez is in 1965 gestart met de productie van diepvriesfriet in Proven, 50 kilometer ten westen van Kortrijk in West-Vlaanderen. Op dit moment telt het assortiment een groot aantal producten met aardappelen als belangrijkste bestandsdeel, denk aan geproportioneerde aardappelgratins, aardappelpurees en diepgevroren aardappelgerechten. Daarnaast maakt Eurofreez snacks zoals verschillende kaas-, garnalen- en kipkroketten en groenteburgers. Eurofreez levert aan de retail, foodservice en industrie en exporteert naar meer dan 60 landen. Sinds 2008 is Eurofreez onderdeel van Aviko. Kijk voor meer informatie op www.eurofreez.com.