• Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

 • Transport oplossingen - Detail: Productlift

  Transport oplossingen - Detail: Productlift

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

 • Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

  Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

  Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

 • Transport oplossingen - Detail: Productliften

  Transport oplossingen - Detail: Productliften

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

  Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

 • Transport oplossingen - Detail: Transportbanen

  Transport oplossingen - Detail: Transportbanen


Forbo-Novilon pioniert met tweedehands palletiseermachines

Sinds drie jaarlevert Forbo-Novilon niet alleen vinyl vloerbedekking op rollen, maar ook in de vorm van planken en tegels. Voor het palletiseren van de dozen met deze LVT-producten (luxury vinyl tiles) maakt het bedrijf uit Coevorden gebruik van twee tweedehands palletiseermachines van Nedpack. Een bewuste keuze, vertelt projectleider Gerrit Nijdam. “We wilden in de opstartfase niet meteen investeren in volledig nieuwe machines.”

Bedrijf: Forbo-Novilon
Vestiging: Coevorden
Activiteit: productie van vinyl vloerbedekking
Oplossing: 2 tweedehands palletiseermachines
Bijzonderheid: speciale keerinstallatie voor het keren van dozen
Al meer dan 35 jaar produceert Forbo-Novilon in Coevorden vloerbedekking. Elk jaar rolt er genoeg vinyl van de band om duizenden vloeren te voorzien van verende en compacte slijtvaste vloerbedekking. Lange tijd werd het vinyl alleen geleverd op rollen.

Vanaf 2009 is daar een nieuw verschijningsvorm bijgekomen: LVT, wat staat voor ‘luxury vinyl tiles. Dit gaat om een stevigere, hardere en luxere variant die net als tegels in allerlei vormen en patronen kan worden gelegd.  “Wij zijn in het eerste jaar op kleine schaal begonnen met het produceren van 5.000 vierkante meter per week. Inmiddels is dat vertienvoudigd”, vertelt Gerrit Nijdam, projectmanager bij Forbo-Novilon.

De introductie van vinyl tegels betekende een enorme verandering voor Forbo-Novilon. “Meer dan 35 jaar lang hebben we ons product opgerold, maar nu snijden we een groot deel op maat, verpakken het in dozen en stapelen die op pallets”, aldus Nijdam.

Tweedehands palletiseermachines

Omdat het onzeker was of de tegels zouden aanslaan, is Forbo-Novilon eenvoudig begonnen. Dat betekende dat het verpakkingsproces grotendeels handwerk was, ook het palletiseren van de dozen met tegels. “Dat is zwaar werk, eigenlijk niet meer van deze tijd. Eén pallet bevat gemiddeld 50 dozen die tot 1,80 of 1,90 meter hoog worden opgestapeld. Als je dat elke dag moet doen is dat erg slecht voor je rug”, weet Nijdam.
Toen de vraag naar de tegels toenam, besloot het bedrijf daarom al snel een palletiseermachine aan te schaffen. Nijdam ging bewust op zoek naar een tweedehands machine. “Het was nog steeds onzeker of het product zou aanslaan. We wilden op dat moment nog niet investeren in volledig nieuwe machines”, verklaart de projectleider.
Een ander argument om voor tweedehands machines te kiezen was de onervarenheid van Forbo-Novilon met eindverpakkingssystemen. “Hoe laat het materiaal zich over de rollenbanen transporteren? Hoe kunnen de dozen het beste worden opgepakt? We hadden tijd en ervaring nodig om tot een goed, vastomlijnd plan te komen.”

Snel terugverdiend

De zoektocht eindigde bij Nedpack, dat twee degelijke tweedehands palletiseermachines had staan. Nedpack heeft beide machines volledig gereviseerd, voorzien van nieuwe besturing en inclusief aan- en afvoerbanen geïnstalleerd in Coevorden. In de aanvoerbaan voor beide machines is bovendien een op maat gemaakte oplossing geplaatst om de dozen te keren. “De dozen bevatten aan de bovenkant een kijkvenster, maar voor het sluiten ervan is het noodzakelijk om ze ondersteboven in te pakken. Om ze met het kijkvenster naar boven op de pallet te stapelen, is het dus noodzakelijk om de dozen eerst te keren”, legt Nijdam uit.
De capaciteit van de twee palletiseermachines hangt af van het formaat van de dozen, maar ligt op drie tot vier pallets per uur. “Voorheen hadden we drie mensen nodig: twee voor het stapelen van de dozen en één voor de aan- en afvoer van pallets. Omdat we in drie ploegen werken, hebben we naar schatting tussen de drie en vijf arbeidsplaatsen bespaard. Daarmee is de investering in deze machines snel terugverdiend”, stelt Nijdam. “Bovendien maakt deze machine mooiere stapels dan onze mensen.”
Inmiddels heeft Forbo-Novilon ook het inpakken en sluiten van de dozen geautomatiseerd. Dat betekent dat er nieuwe machines zijn bijgekomen, waardoor Nedpack de palletiseermachines al een paar keer intern heeft moeten verplaatsen. “Het resultaat is dat we deze operatie nu met 18 mensen draaien, terwijl we voorheen 47 mensen nodig hadden.”

Kennis en ervaring

Nijdam heeft veel steun gehad aan Nedpack in deze pioniersfase. “Ze hebben veel kennis en ervaring met verpakkingsprocessen ingebracht en zijn met ideeën gekomen die we zelf niet hadden kunnen bedenken. Ze spreken dezelfde taal en komen met pragmatische oplossingen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?”, stelt Nijdam.
Over de uitvoering van het project is Nijdam eveneens tevreden. “Neem het verhuizen van de machines. Dat vormde voor Nedpack geen enkel probleem. Ze zijn een betrouwbare partner. Als we ze bellen, staan ze er binnen de kortste keren.”
Op dit moment is Forbo-Novilon bezig met de bouw van een compleet nieuwe hal voor vinyl tegels inclusief nieuwe productie- en verpakkingslijn. “Met onze huidige processen lopen we tegen de grenzen van de capaciteit aan. In de nieuwe hal kunnen weer vier of vijf jaar vooruit”, vertelt Nijdam, die eraan toevoegt dat de tweedehands machines niet meeverhuizen naar de nieuwe hal. “De pioniersfase hebben we achter ons gelaten. De markt voor vinyl tegels ontwikkelt zich goed, wat een investering in nieuwe machines rechtvaardigt. We zullen Nedpack daarvoor zeker weer bellen.”