• Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

 • Transport oplossingen - Detail: Productlift

  Transport oplossingen - Detail: Productlift

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

 • Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

  Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

  Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

 • Transport oplossingen - Detail: Productliften

  Transport oplossingen - Detail: Productliften

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

  Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

 • Transport oplossingen - Detail: Transportbanen

  Transport oplossingen - Detail: Transportbanen


Farm Dairy: hoge palletiseercapaciteit in compacte koelcel

Farm Dairy voorziet een groot deel van de Nederlandse supermarkten elke dag van dagverse zuivelproducten. Sinds 2003 gebruikt de zuivelproducent drie palletiseermachines van Nedpack, waaraan in 2012 een vierde is toegevoegd. Dankzij het unieke ontwerp van de totale palletiseerinstallatie lukt het Farm Dairy elke dag opnieuw om in een krappe koelcel duizenden pallets te beladen.

Bedrijf: Farm Dairy
Vestiging: Lelystad
Activiteit: productie van dagverse zuivel
Volume: 180 miljoen liter per jaar
Oplossing: Vier palletiseermachines, waarvan drie met zij-invoer en één met midden-invoer voor hogere capaciteiten, incl. palletwikkelaar van Matco
Bijzonderheid: Slechts één centrale palletrollenbaan voor het afvoeren van beladen pallets

Van magere yoghurt tot volle melk en van aardbeienyoghurt tot stoofperenvla: Farm Dairy levert elke dag opnieuw honderdduizenden liters dagverse zuivel aan supermarkten in heel Nederland. De pakken en flessen worden vanuit Lelystad geleverd aan de distributiecentra van supermarktketens, die vervolgens zelf zorgen voor de verdere verspreiding. “Een groot deel van de producten staat op rolcontainers die zo de koelvitrines kunnen worden ingereden. De rest gaat in dozen en wordt op pallets uitgeleverd”, verteltMarko de Vos, manager technische dienst van Farm Dairy.

De zuivelfabriek in Lelystad behoort totéén van de grootste van het land en telt meerdere productielijnen, waarvan er drie zijn uitgerust met een dozenmachine. Tot 2003 stonden achter elke dozenmachine drie mensen die druk waren met palletiseren: twee voor het stapelen van de dozen en één voor de aan- en afvoer van pallets. “Dat betekent dat we negen mensen per ploeg nodig hadden. We wilden niet langer afhankelijk zijn van zoveel mensen. Als er één ziek is of een vrije dag heeft, moet je flexkrachten inhuren en inwerken. Dat kost tijd en geld”, aldus De Vos.

Lagen formeren op hoogte

Farm Dairy deed in 2003 een beroep op Nedpack voor het ontwerpen, leveren en integreren van een automatisch palletiseersysteem. “Nedpack bestaat uit een flexibele club mensen die niet denkt in problemen, maar in oplossingen. Dat hadden we nodig. De ruimte was immers beperkt, en tegelijkertijd was het zaak om het product zo koel mogelijk te houden. Dat heeft geleid tot een opstelling met drie palletiseermachines in onze koelcel”, vertelt De Vos.
Wat de palletiseermachines bijzonder maakt, is de hoge invoerpositie van de formeerbaan waarop de dozen worden geformeerd tot complete lagen. Deze lagen worden met een vloeiende beweging geplaatst op een pallet, die dankzij een robuuste, ketting aangedreven palletlift op en neer kan bewegen. Daardoor bevindt de bovenkant van de pallet zich altijd op dezelfde hoogte als de formeerbaan, zodat de te overbruggen afstand minimaal is. Dat komt de snelheid ten goede.Tegelijkertijd blijft er op de vloer dankzij de hoge invoerpositie voldoende bewegingsruimte over.
In de toevoerlijn van de palletiseermachinesheeft Nedpack een gepatenteerde productlift geïnstalleerd. Deze productlift pakt de dozen met een soepele beweging op van de afvoerbanen van de dozenmachines en geeft ze op de juiste hoogte af aan de aanvoerbanen van de palletiseermachines.

Eén centrale palletafvoerbaan voor drie machines

Een ander opvallend detail is de afvoer van pallets. Daarvoor bevindt zich een pallet rollenbaan op vloerniveau, die onderlangs de drie palletiseermachines loopt. Dat betekent dat niet meer dan één centrale rollenbaan nodig is voor de afvoer van pallets voor drie palletiseermachines. Dankzij dit ‘crossrunner’ principe blijft het ruimtebeslag van de complete palletiseerinstallatie beperkt, waardoor het mogelijk is geweest het palletiseerproces in de koelcel te laten plaatsvinden. Bovendien wordende beladen palletsnu in één rechte beweging getransporteerd naar de automatische palletwikkelaar. Nadat de pallets zijn gestabiliseerd met een laag folie, worden ze in een stelling of direct in een vrachtauto geplaatst.
Farm Dairy heeft ook andere palletiseeroplossingen bekeken, maar die konden niet tippen aan de oplossing van Nedpack. “We hebben ook nog de mogelijkheden van robots onderzocht, maar met het gebruik van robots  bij temperaturen van 4 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 90 procent bestaat nog weinig ervaring. De machines van Nedpack leveren op dat punt geen problemen op, onder meer dankzij de speciale coating die daarop is aangebracht”, vertelt De Vos, die het een pluspunt noemt dat Nedpack in de buurt zit. “Ze bouwen de machine in hun werkplaats in Harderwijk helemaal op voordat ze die installeren. Dat is wel zo prettig. Dan weet je of het klopt wat je krijgt en of het werkt.”

Twee keer zo veel capaciteit

In 2012 heeft Nedpack de palletiseerinstallatie uitgebreid met een vierde machine. Anders dan de eerste drie machines is deze nieuwe machine uitgerust met midden-invoer in plaats van zij-invoer en een buffer voor palletlagen. Daarmee wordt voorkomen dat de machine stil komt te staan tijdens een palletwissel omdat op de formeerbaan alweer een nieuwe laag kan worden geformeerd. Daardoor heeft deze machine bijna twee keer zo veel capaciteit als de eerste drie.
De Vos: “Uitbreiding was nodig omdat de vraag naar uitleveren op pallets toeneemt ten koste van de rolcontainers. We zijn opnieuw de markt opgegaan, maar toch weer uitgekomen bij Nedpack. Geen enkele andere leverancier kon voldoen aan onze eisen. Met name het ruimteprobleem was nu nog groter. Bovendien levert Nedpack nu eenmaal sterke en robuuste machines die bestand zijn tegen een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid.”
Als manager technische dienst is De Vos ook zeer goed te sprekenover het service en onderhoud van Nedpack. “Dat is goed georganiseerd. Als er al eens een storing is, handelen de monteurs die netjes af. Het zijn mensen met een no-nonsense mentaliteit. En dat spreekt ons erg aan.”