• Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Geformeerde laag

 • Transport oplossingen - Detail: Productlift

  Transport oplossingen - Detail: Productlift

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

  Palletiseer oplossingen - Detail: Formeren van de laag

 • Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

  Transport oplossingen - Detail: Dozen toevoerbanen met bochten

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

  Palletiseer oplossingen - Detail: Palletlading

 • Transport oplossingen - Detail: Productliften

  Transport oplossingen - Detail: Productliften

 • Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

  Palletiseer oplossingen - Detail: Product manipulator

 • Transport oplossingen - Detail: Transportbanen

  Transport oplossingen - Detail: Transportbanen


Burg Groep elimineert bottleneck in eindverpakkingsproces

Burg Groep produceert in Heerhugowaard elke dag zo’n honderdduizend flessen azijn. Tot voor kort vielen de productielijnen regelmatig stil omdat de heftrucks de afvoer van alle pallets niet konden bijhouden. Dankzij een vrijwel volledig vernieuwd eindverpakkingssysteem van Nedpack – inclusief twee nieuwe Highrunner-palletiseermachines - volstaat nu één enkele rollenbaan voor de afvoer van alle pallets naar het magazijn.

Bedrijf: Burg Groep
Vestiging: Heerhugowaard
Activiteit: productie van natuurazijn
Volume: 48 miljoen liter azijn, 30 miljoen flessen per jaar
Oplossing: 3 palletiseermachines, waarvan 1 Lowrunner en 2 Highrunners, incl. centraal pallet afvoertransport met Tosa ringwikkelaar en Mectec palletlabelaar
Bijzonderheid: alle drie machines maken dankzij het Crossrunner-systeem gebruik van één en dezelfde palletbaan voor de afvoer van pallets

 Ringwikkelaar Tosa
Burg Groep beschikt over acht productielocaties in binnen- en buitenland waar azijn, limonadesiropen en reinigingsmiddelen worden geproduceerd. In Heerhugowaard produceert het familiebedrijf niet alleen miljoenen liters natuurazijn, maar ook PET-flessen met uiteenlopende vormen en formaten. “Wij vullen azijn af in flessen van 0,5 en 1,5 liter en alle maten daartussen. Daarvoor gebruiken wij eenvoudige vierkante en ronde flessen, maar ook luxe flessen”, verklaart Martin van den Booren, bedrijfsleider van Burg in Heerhugowaard.

Behalve de diversiteit in flessen is ook de diversiteit in omverpakkingen groot. Het azijn wordt onder meer geleverd in wrap-around dozen met twaalf flessen en op folie-trays met zes of twaalf flessen. Dat betekent dat ook de palletiseermachines van Burg met die grote diversiteit in verpakkingsvormen moet kunnen omgaan. “Het ene moment moet de machines trays met zes 1,5-literflessen stapelen, het andere moment dozen met twaalf 0,75-literflessen. Flexibiliteit in stapelpatronen is erg belangrijk. De machines van Nedpack voldoen aan die eis”, stelt Van den Booren.

Stilvallende productielijnen

De machines waarover Van den Booren praat, dateren uit 2010 toen Burg besloot om het bestaande palletiseerproces volledig om te gooien. Aanleiding was het drukke heftruckverkeer op de productievloer. “Wij beschikten toen nog over vier productielijnen met elk hun eigen palletiseermachine. Heftrucks zorgden voor de afvoer van de pallets naar het magazijn, maar het gebeurde regelmatig dat een lijn stilviel omdat de heftrucks de stroom niet aankonden”, aldus Van den Booren.
Dat Burg de hulp van Nedpack inschakelde, vindt zijn oorsprong in 2003 toen de specialist in eindverpakkingssystemen al eens een palletiseermachine installeerde. “Nedpack is een organisatie die adequaat reageert en meedenkt. Als je een probleem aan hen voorlegt, bijten ze zich erin vast en lossen ze het op. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend. Wij krijgen veel waarde voor de prijs die we betalen.”

Eén afvoerbaan voor alle pallets

In nauw overleg met Burg heeft Nedpack een nieuw palletiseerproces ontworpen dat is gebaseerd op het Crossrunner-concept. Dat betekent dat één rollenbaan nu voor de afvoer van alle pallets zorgt. Deze rollenbaan brengt de pallets direct naar het magazijn, dat met de productieruimte is verbonden via een snelloopdeur in de wand. Die deur opent en sluit automatisch zodra een pallet passeert.
Onderdeel van dit project was de installatie van twee nieuwe palletiseermachines van het type Highrunner. Kenmerk van deze ‘hoogwerkers’ is dat het palletiseerproces op enkele meters hoogte plaatsvindt, precies boven de rollenbaan die voor afvoer van de pallets zorgt. Zodra een pallet compleet is, laten de Highrunners die op de rollenbaan zakken en gaat de pallet op weg naar het magazijn.

Modulair ontwerp

Van den Booren is erg blij met het nieuwe palletiseerproces. “Dankzij het modulaire ontwerp van de machines is Nedpack erin geslaagd om ook de bestaande laagwerker zodanig te modificeren dat die op de rollenbaan kon worden aangesloten. Op die manier volstaat één rollenbaan voor de afvoer van drie palletiseermachines. Een perfecte oplossing voor de schaarse ruimte in de productiehal”, vertelt Van den Booren, die eraan toevoegt dat de capaciteit dankzij de hoogwerkers een stuk is gestegen. Een vierde palletiseermachine is nu overbodig geworden.
Door de keuze voor deze hoogwerkers moeten ook de producten op hoogte worden aangevoerd. Burg heeft daarvoor twee Prorunner mk5-productliften geïnstalleerd, die de producten bijna tot het dak omhoog transporteren. “Onze medewerkers waren aanvankelijk erg sceptisch over deze liften. Ze waren bang dat producten steeds weer zouden blijven steken. Dat is sinds de ingebruikname echter nog niet gebeurd”, aldus Van den Booren.

Stabiliteit flink verbeterd

Het eindverpakkingsproces houdt niet op na de palletiseermachines. Voordat de pallet via de automatische snelloopdeur het magazijn bereikt, passeert hij een foliewikkelmachine en een etiketteermachine die allebei in lijn zijn geplaatst. “Dankzij de nieuwe palletiseer- en de foliewikkelmachines is de stabiliteit van de pallets flink verbeterd. De lading begint nu veel minder snel te schuiven”, vertelt Van den Booren.
De eveneens nieuwe etiketteermachine is door Nedpack gekoppeld aan het ERP-systeem van Burg, zodat het juiste palletlabel met de juiste informatie op de juiste pallet wordt geplakt. “Voorheen gebeurde dat handmatig, maar daarbij kwam regelmatig het verkeerde label op de verkeerde pallet terecht. Nu is dat verleden tijd, ook al worden de pallets door de drie palletiseermachines in ogenschijnlijk willekeurige volgorde op de rollenbaan geplaatst”, aldus Van den Booren.

Veilige werkomgeving

Dankzij het verbeterde eindverpakkingsproces heeft  Burg geen last meer van stagnerende productielijnen. “Bijkomend voordeel is de rust en de veilige werkomgeving die we nu hebben. In de productiehal lopen immers veel mensen rond, daar kun je eigenlijk geen heftruckverkeer gebruiken. Bijkomend voordeel van het verminderde heftruckverkeer is dat we nu minder productschade hebben.”
Ook de mensen op de werkvloer zijn blij met de nieuwe machines. De bediening is dankzij de touchscreens eenvoudig. Het kiezen van een ander stapelpatroon vergt maar weinig tijd. Van den Booren: “Daarnaast hebben we een servicecontract afgesloten, wat betekent dat Nedpack op gezette tijden langskomt voor preventief onderhoud. Dat doen ze grondig, want ongeplande stilstand komt nauwelijks voor.”